Bilklubbarnas historiska genombrott

Bilen är den uppfinning som kanske varit mest revolutionerande för samhället och nutidens färdmedel och transport. Dess magnifika funktion att rulla på hjul och ha en självdriven bränslemekanism har fascinerat människan de senaste århundradena, inte minst nu när intresset för bilen har stigit så pass högt att det numera anses vara en egen kultur. I dagsläget finns det hundratals olika bilklubbar runt om i världen som sammanför denna starka gemenskap och hobby människor emellan. Inte minst i vårt land, Sverige.

Bilklubbar i Sverige

Att bilklubbar är populärt i dagens samhälle är inte så förundransvärt med tanke på det historiska genombrottet jorden runt. Bara i Sverige finns det över 100 olika bilklubbar och organisationer som drivs av volontärer och entusiastiska bilfantaster med olika inriktningar på alla möjliga bilmärken och årsmodeller. Varje år arrangerar många av dessa klubbar evenemang där shower, races, cruising och andra aktiviteter hålls för medlemmarna. De mest kända bilträffarna i Sverige är Power meet och Summer meet som anordnas av American Car Club Sweden, som är den populäraste bilklubben för amerikanska bilar i vårt land. Dessa bilträffar beräknas hålla på i ett par dagar till flera veckor, där ungefär 20 000 bilar dyker upp varje år.

Svenska Veteranbilsklubbar och föreningar

Intresset för veteranbilar har på senare tid växt och blivit populärt på grund av hur unika och sällsynta bilarna är. Här är några av Sveriges mest kända veteranbilsklubbar:

1. Automobilhistoriska klubben – Grundades på 50-talet och är en av Sveriges första veteranbilsklubbar. Klubben har sitt fäste i Stockholm men består även av mindre lokala klubbar som går under samma namn i Eskilstuna, Uppsala, Sundsvall och Västerås.

2. Blekinge veteranbilsklubb – Klubben grundades 1966 och skapades för att sammanföra andra människor med det gemensamma intresset för veteranbilar.

3. Svenska Volvo Amazonklubben – En klubb som skapades med syftet att bevara Amazonmodeller som Volvo lanserade år 1956. Klubben har funnits sedan 1980 och har idag omkring 2700 medlemmar.

4. Svenska Saabklubben – Gjorde entré år 1974 för att bevara den svenska Saabens kulturarv.

5. Nordic Corvette Club – Veteranbilklubb online från 2001 som bildades för att skapa ett forum där man både kan sälja, diskutera och ställa frågor angående Corvette bilar.

Även om bilintresset i Sverige är stort finns det flera länder som delar denna hobby som för en del även blivit en livsstil. Bland annat Japan och större delar av Amerika har genom tiderna visat stort intresse för bilar.

I Japan var bilintresset så pass stort att man mellan 1987 till 1999 arrangerade en illegal street racing tävling som kallades för The mid night club, vars syfte var att att komma fram snabbast på kortast tid mellan Tokyo till Yokohama. Denna tävling är numera förbjuden på grund av säkerhetsskäl.

I dagsläge är USA en av de länder som anordnar en av världens största bilutställningar, The Auto Collections. Bilutställningen hålls i Las Vegas varje år och det sägs att den som deltar flera år i rad aldrig kommer få se samma bil som året innan eller kommer att få se året därpå. Helt enkelt ett måste för den entusiastiska bilfantasten som inte vill missa något inom bilvärlden!