Bilars påverkan på våra liv

Innan bilen kom, fick människan använda häst och vagn eller gå för att ta sig fram. Det hade man gjort i alla tider. Varför Benz valde att sätta motor på sin hästvagn får vi aldrig veta. Men med lite fantasi kan vi ändå försöka oss på att gissa. Kanske berodde det på hästarna. Hade man bara en häst och den var sjuk, kunde man inte använda den och då kunde man heller inte ta sig någonstans. Kanske tyckte Benz att hästarna inte skulle tröttas ut. De användes redan i jordbruket och reds på utan vagnen, det kan ha varit väldigt påfrestande för hästarna att dra stora vagnar som oftast var packade med människor och deras tillgångar.

När bilen kom var blev den genast populär och alla skulle samlas för att titta på den. Det var en dyr sak att äga och det var inget för den fattige. Det fanns cyklar och senare även motorcyklar, som kom efter bilen. Dessa var billigare och har oftast kallats för fattigmans bilen. I början av 1900-talet kunde folk ta jobb som chaufförer och köra folket i byn, som inte hade råd med bil. Detta utvecklades senare till att fler och fler människor fick råd att köpa bil och ta körkort.

Bilen har påverkat oss både positivt och negativt. Det positiva är att man idag kan ta bilen och köra nästan var man vill. Många företag är beroende utav bilar för att kunna upprätthålla sin verksamhet. Det är både lastbilar och vanliga bilar som används. Vi kan också bara ta bilen för att åka och hälsa på kompisar eller för att åka och handla.

Det negativa är däremot att det är väldigt påfrestande för miljön. Det är främst avgaserna från bensinbilar som förstör miljön. Detta märks inte minst i Indiens huvudstad New Delhi, där luften är full av smog och dimma. Vi har det inte lika allvarligt i Sverige men bilindustrierna försöker ändå lösa koldioxidutsläpps problemet genom att producera elbilar och hybridbilar istället.

Att bilar har påverkat människans liv, märker man genom att titta runt om kring sig. Var man än tittar är man omringad av bilar. Det kan vara att bilar står på din eller grannens uppfart, kör på vägen eller bara är parkerade någonstans. Många barnprogram på tv innehåller bilar eller handlar om detta ämne. Bilar är också en stor del av filmer och böcker. Barn har till och med leksaksbilar som ser ut som miniversioner av riktiga bilar, men som körs med en kontroll.

Bilen är en viktig del av vårt liv och inte minst för handeln och ekonomin. Skulle bilarna plötsligt sluta att excitera, skulle handeln med andra länder bli väldigt problematiskt. Även om man bara handlade mellan städer, skulle detta också bli svårt. Mataffärer och postkontor skulle få väldigt svårt att frakta varor och post mellan städer, eftersom de är beroende av just bilar och lastbilar. Kanske hade man då kunnat gå tillbaka till ett alternativ som fanns förr, nämligen tåget. Vilket gör att handeln inte helt hade stannat av om bilen hade försvunnit.